2843026777 Ξερόκαμπος, Σητεία akrogialicretanrestaurant@yahoo.com
 
  Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Akrogiali | Κρητικό Εστιατόριο Ξερόκαμπος Σητεία 
 
     
 

Ο Ξερόκαμπος, μια από τις πιο γοητευτικές γωνιές της νοτιοανατολικής Κρήτης, είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός και παραλία της Κοινότητας Ζίρου του δήμου Σητείας. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κρήτης, στην παράκτια πεδιάδα, μπροστά από τα απότομα υψούμενα βουνά. Απέχει 20 χλμ από τη Ζίρο, 12 χλμ από τη Ζάκρο και 44 χλμ από τη Σητεία.

Ο Ξερόκαμπος αποτελεί ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, απέχοντας 100 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο.

 
     
 
 
 
     
 
 
Η περιοχή πλούσια σε ιστορία και αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρά τη συνεχή κατοίκηση από τους προϊστορικούς χρόνους. Εδώ, το αρχαιολογικό ενδιαφέρον βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, από τον Μινωικό οικισμό στη θέση Κατσουνάκια που περιμένει ακόμα την ανασκαφή του, έως το Ιερό Κορυφής στον ύψωμα Τράχηλα και το αρχαίο λατομείο πωρόλιθου στη θέση Ψιλή Άμμος.

Στους Καβάλους, τα μικρά νησάκια απέναντι από τον Ξερόκαμπο, οι εγκαταστάσεις αλιέων που χρονολογούνται από την πρωτομινωική εποχή αποκαλύπτουν τα μυστικά της αρχαίας πόλης και των ελληνιστικών αλυκών κοντά στην παραλία, οι οποίες συνέβαλαν στην παραγωγή θαλασσινού αλατιού. Στην ίδια περιοχή, θα βρείτε φωλιές των πουλιών «μαυροπετρίτης» (Falco eleonorae) όπως ονομάζονται. 
 
Ο Ξερόκαμπος φημίζεται για την απαράμιλλη φυσική του ομορφιά, τις αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά που προσφέρουν ηρεμία και ξεκούραση. Εδώ θα βρείτε την μοναδική παραλία του αργίλου στην Κρήτη όπου ο φυσικός και ακατέργαστος άργιλος είναι ιδανικός για εξωτερική χρήση, ενώ μπορείτε να επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Επιπλέον, στην περιοχή θα συναντήσετε τα λουλούδια κρινάκια, ένα από τα πιο όμορφα και σπάνια φυτά της μεσογειακής φύσης.

Ο Ξερόκαμπος αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιζητούν μια απόδραση από τον έντονο ρυθμό της καθημερινότητας. Προσφέρει μια αίσθηση ειρήνης και απόλαυσης, σε έναν τόπο που έχει διατηρήσει την παρθένα ομορφιά και την πλούσια ιστορική κληρονομιά του, αφού δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης ανθρωπογενούς επιρροής.
 
     
 
 
 
 
 
 
 
Ανακαλύψτε τον Ξερόκαμπο Ζήρου Σητείας, 
έναν τόπο όπου η ιστορία και η φυσική ομορφιά συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, περιμένοντας να το εξερευνήσετε.Στην περιοχή μας θα βρείτε mini market με ποικιλία αγαθών και προϊόντων, ώστε να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας. Η διαμονή στον Ξερόκαμπο είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, καθώς προσφέρει πλήθος ενοικιαζομένων δωματίων και σπιτιών διαφόρων κατηγοριών, καλύπτοντας κάθε προτίμηση και προϋπολογισμό.